Verzuimbegeleiding

Re-integratie 2e en 3e spoor

Vanuit de Wet Verbetering Poortwachter zijn werkgever en werknemer verplicht tot het zoeken naar en benutten van mogelijkheden tot ander passend betaald werk.

‘van werken wordt iedereen beter’

Wij zijn er van overtuigd dat ‘weer werken’ veel mensen ook écht goed doet.

De eerste prioriteit is het hebben van een betaalde baan. Daarnaast gaat het om werk waar mensen zich goed bij voelen en waarin zij hun talenten en energie kwijt kunnen.

Na of tijdens de 1e spoor activiteiten bij de eigen werkgever, richten wij ons op het 2e en 3e spoor. Natuurlijk met het vinden van passend werk voor de werknemer als doel!

Op basis van een realistische inschatting met werkgever en werknemer, stellen wij een trajectplan op maat op: ieder traject is uniek want ieder mens heeft een unieke set aan kwaliteiten.

We werken met een modulaire opbouw en bepalen per werknemer welke (sub) modules nodig zijn om een passende, duurzame baan te vinden. Samen met werkgever en werknemer voeren wij het trajectplan uit en stellen we dit bij als de situatie daarom vraagt.

Wij zorgen voor een zorgvuldige dossieropbouw die uiteraard voldoet aan de UWV-eisen.

 

Haalbaarheidsonderzoek

Als er serieuze twijfel bestaat of het inzetten van een re-integratietraject binnen het 2e spoor haalbaar is, kan ervoor worden gekozen om dit te toetsen met een haalbaarheidsonderzoek. Wij voeren een praktisch onderzoek uit om te beoordelen of passend werk voor de werknemer haalbaar is, onder andere op basis van de belastbaarheid, informatie van de werknemer en werkgever en de regionale arbeidsmarktinformatie.

 

Schadelastbeheersing

Met de invoering van de WIA, Wet Verbetering Poortwachter en sinds 2014 de Wet BeZaVa, probeert de overheid ziekte en arbeidsongeschiktheid terug te dringen. Dat is natuurlijk goed, maar het levert ook extra financiële risico’s voor werkgevers op, zoals:

  • Een verhoging van de gedifferentieerde premie WGA en ZW en de premieverhoging van de verzekeraar;
  • Financiële verantwoordelijk voor WGA lasten voor werknemers WGA Vast en Flex voor de duur van 10 jaar;
  • Betaling van de loonkosten van een sanctiejaar;
  • Indirecte kosten die u in verband hiermee moet maken.

De kosten van één zieke of arbeidsongeschikte werknemer kunnen oplopen tot € 200.000.

Onze ervaring is dat bijna iedere werkgever fors kan besparen op de verzuimkosten en dat de middelen die er al zijn veel effectiever ingezet kunnen worden. Met een goede opzet en uitvoering van het verzuimbeleid kunnen werkgevers veel besparen. Onze inzet levert meer op dan de (eenmalige) investering in ons advies!

 

Trainingen verzuim

Leidinggevenden spelen een cruciale rol bij het beheersen van het verzuim van de werknemers. Om deze rol goed uit te voeren hebben zij specifieke kennis en vaardigheden nodig. In onze praktische verzuimtrainingen worden uw leidinggevenden feitelijk en concreet bijgespijkerd op verzuimgebied.

We geven deze trainingen zowel in-company als via open inschrijving.

  • Training eigen regie verzuimbegeleiding voor leidinggevenden.
  • Training schadelastbeheersing.