Blog

Traject 2e Spoor uit de praktijk

Ze heeft haar hele leven hard gewerkt. Al als jong meisje, amper 13 jaar, zorgde zij mede voor het inkomen binnen het gezin. Vader was vertrokken en moeder had naast haar werk de zorg voor de andere kinderen. Ze zorgde ervoor dat haar broers en zussen wel konden doorleren.

Zo’n 15 jaar geleden kwam zij tijdelijk naar Nederland, niet met de bedoeling om te blijven, maar dat gebeurde toch. Ze vond al snel werk in de schoonmaak en kon zo haar familie blijven steunen. Een inburgeringscursus bestond nog niet. Tijd en geld om een cursus Nederlands te volgen had ze niet. Ze leerde onze taal vooral in de praktijk, in het dagelijks leven en op haar werk, net genoeg om zich staande te kunnen houden. Binnen haar eigen familiekring bleef ze haar moedertaal spreken. Het harde werken heeft haar uitgeput en haar lichaam versleten. Ze is daardoor ziek geworden en kan haar functie niet meer goed uitvoeren. Maar nog steeds is zij niet iemand die snel opgeeft.

Ze is inmiddels alleenstaand en afhankelijk van haar eigen inkomen. Ze is nooit werkeloos geweest en wil dat ook niet worden. Bij haar werkgever krijgt zij aangepaste werkzaamheden, wel met de boodschap dat dit slechts tijdelijk is. Er is helaas geen plek binnen het bedrijf die past bij haar belastbaarheid. Zij moet op zoek naar een andere werkgever, want omdat zij gedurende de gehele ziekte periode feitelijk heeft doorgewerkt is de kans op volledige afkeuring nihil.

Zij is nu bijna 60 jaar en komt al snel tot het pijnlijke besef dat de arbeidsmarkt drastisch is veranderd en niemand op haar zit te wachten. Zelfs in haar vakgebied zijn vloeiend Nederlands, computervaardigheden, een rijbewijs en een auto eerste vereisten. Ze beschikt over geen van alle. Ervaring met online solliciteren heeft zij niet. En hoe legt zij een potentiële werkgever uit dat zij weliswaar haar huidige werk niet meer kan (mag) uitoefenen maar best in staat is andere schoonmaakwerkzaamheden te verrichten.

In het 2e Spoor doet ze er met onze begeleiding alles aan om haar achterstand in te lopen. Dat vergt moed en veel inzet van haar kant. Het is een lange weg die zo snel mogelijk moet worden ingezet.